Проекто кабинета на ПП-ДБ само с Мария Габриел

Проекто кабинета на ПП-ДБ само с Мария Габриел

Изтече проекто кабинета на „Продължаваме промяната“, който ще бъде предложен с втория мандат, в него ще има само един кадър на ГЕРБ – Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, а след девет месеца ще замени Денков и ще стане премиер. Освен това в състава на МС няма да има други вицепремиери.

Според информацията до момента се водят разговори за номинираните министри, като поне трима от тях са разколебани дали искат да участват в правителство, избрано с подкрепата на ГЕРБ.
На този етап акад. Николай Денков се опитва да ги убеди да бъдат част от състава на кабинета отново.

Представители на „Демократична България“ не участват на преговорите за постове и няма да участват в кабинета. Причината е тяхното искане в проектокабинета да има само експерти, но не и ярки политически лица, за каквито настояват коалиционните им партньори от „Продължаваме промяната“.

В състава на кабинета, който бе обявен на 2 май, участваха хора от ръководството на партията като Асен Василев и Даниел Лорер, както и бивши и настоящи депутати, сред които Радослав Рибарски, Милен Матеев, Христо Даскалов и Георги Гвоздейков, изненадващо обаче се включва и името на Андрей Янкулов от „Антикорупционен фонд“ разследвал „Барселонагейт“ и други дела, свързани с Бойко Борисов.

Очаква се в близките дни новата коалиция да финализира проектокабинета и съставът му да бъде потвърден от органите на партиите. След това той ще бъде обявен публично. Представители на ПП твърдят, че имената няма да се обсъждат и съгласуват с ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов обаче имаха критики към номинацията за социален министър – Иван Кръстев. Той е бивш зам.-министър на социалната политика в кабинета „Петков“. Кръстев е член на БСП, което в началото на месеца бе потвърдено от Корнелия Нинова.
Освен това той е участвал в чествания за  Безсмъртният полк и дори има негова снимка с георгиевска лента. Нагласите в партията на Кирил Петков и Асен Василев обаче са в другия полюс.  Според тях той трябва да остане заради експертния принос, който би имал към кабинета