Карадайъ подаде оставка

Карадайъ подаде оставка

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подава оставка от поста.

Според неофициалната ни информация почетния председател на ДПС – Ахмет Доган, ще бъде лидер до провеждането на националната конференция на партията, през месец февруари 2024 год.

Към момента не са ясни мотивите за този акт на лидера на движението.

През последните месеци Карадайъ не вземаше публични позиции по националната политика от името на партията, а вместо него те бяха формулирани и изговаряни от съпредседателя на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това продължи и през предизборната кампания, когато пък лидерът Карадайъ се съсредоточи върху подготовката на вота и обикаляше структурите на ДПС по места.

Мнозина анализатори разтълкуваха поздрава на почетния председател Ахмед Доган за рождения ден на Карадайъ като знак, че скоро ще бъде отстранен от поста.

Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон от негова страна към лидера. Новината идва веднага и след местните избори, което би могло да провокира догадки, че в партията не са доволни от резултатите. ДПС не отстъпи позиции, плавно повиши гласовете, но не разшири присъствието си в големите градове и остана само с Кърджали. 

Мустафа Карадайъ е председател на ДПС от 7 години и бе преизбиран на поста. Той пое ръководството на партията от Лютви Местан след скандала с неговото укриване в турското посолство. 

Той бе избран за съпредседател на ДПС на 24 декември 2015 г. , а четири месеца по-късно – на 24 април 2016 г. IХ-та Национална конференция на ДПС го избира за председател на ДПС. На проведената на 12 декември 2020г. Х-та Национална конференция на ДПС е преизбран за председател. Традиционно, лидерът на Движението досега оглавяваше и парламентарната група.