ГЕРБ за ветото на Радев: „Неадекватна позиция“

ГЕРБ за ветото на Радев: „Неадекватна позиция“

„Свобода и демокрация не могат да бъдат защитавани чрез политическо лицемерие или с разделени позиции за вътрешна и външна политика“, заявиха представители на ГЕРБ, след като президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на 100 БТР-и на Украйна.

„България, като член на НАТО и ЕС, следва да придържа към позицията на демократичния свят. Парламентът има ясна и последователна евроатлантическа политика за подкрепа на Украйна в нейното право да защитава своите граждани и територия“, допълват от ГЕРБ.

„Очевидно е, че президентът Румен Радев отново демонстрира неадекватност като глава на държава от ЕС и НАТО“, допълват от партията и заключват: „Суверенитетът и стабилността не се постигат чрез разделени институции и различни геостратегически позиции.“

По-рано днес президентът върна за ново обсъждане в Народното събрание споразумението с Киев, което предвиждаше предоставянето на 100 БТР-и безплатно от въоръжението на МВР.

Премиерът Денков заяви, че ветото ще бъде отхвърлено от депутатите в залата.

Същото потвърди и председателят на Народното събрание, Росен Желязков от ГЕРБ, който заяви: „Имаме необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента относно споразумението за предоставяне на бронирани техники на Украйна.“

Народният представител Ивайло Мирчев предостави „малко факти за БТР-ите“:

„Тези БТР-и са произведени през 60-те и 70-те години на XX век и са били част от Вътрешните войски (днес жандармерията) през 80-те години, около така наречения ‘Възродителен процес’.

Машините за защита никога не са били използвани, част от тях са технически неизправни и несъобразени с нуждите на МВР. През последните 40 години просто събират прах в складовете, изисквайки само разходи за поддръжка и охрана.

Основната им цел беше да се справят с гражданските протести около ‘Възродителния процес’.

Предоставянето на тези бронирани машини на Украйна не само не уврежда бойната готовност на нашата армия, но ще получим компенсации от ЕС, които ще използваме за закупуване на ново въоръжение“, написа той във Facebook.