Не избраха председател на СОС, въпреки оттеглянето на Борис Бонев

Не избраха председател на СОС, въпреки оттеглянето на Борис Бонев

И третият опит за избор на председател на столичния общински съвет се провали, въпреки че ПП-ДБ и „Спаси София“ оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев.

Сред кандидатите за председател на общинския съвет в София бяха трима:

  • Диана Тонова от БСП
  • Красимир Гълъбов от „Възраждане“
  • Пламен Данаилов от ИТН

Общинските съветници от групата на ГЕРБ не участваха в гласуването. Така общият брой пуснати бюлетини бяха 45, от които 27 се оказаха недействителни.

След първия балотаж с равен брой от по 7 гласа, на балотаж отидоха Диана Тонова от БСП и Красимир Гълъбов от „Възраждане“. Въпреки това, и при повторното тайно гласуване столичният общински съвет не успя да избере председател.

Преди началото на заседанието, Борис Бонев от групата на общинските съветници от ПП-ДБ и „Спаси София“ обяви, че този път обединението няма да издигне кандидат за председател на СОС.

Бонев беше кандидатът за председател на СОС от ПП-ДБ и „Спаси София“, които получиха най-много гласове на изборите в София. Той обаче не успя да получи достатъчно подкрепа от останалите общински съветници по време на предните две заседания за председателското място.

На предния балотаж, на 20 ноември, се явиха кандидатът ПП-ДБ, „Спаси София“ Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова. Обаче нито един от тях не успя да събере необходимите 31 гласа, за да заеме втория най-важен пост в „Московска“ 33. Въпреки срещите с отделните партии, кандидатурата на Бонев не получи подкрепа нито от ГЕРБ, нито от БСП.