САС отложи делото на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев

САС отложи делото на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев

Делото относно изборите за кмет на София ще продължи през следващата година, реши Административният съд в София. Причината за отлагането е, че експертизата, която съдът е назначил, все още не е завършена.

Процесът е в резултат на жалбата, подадена от Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет на София. Следващото заседание е насрочено за 19 януари.

Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия в София, сподели, че в изборите в столицата има над 300 регистрирани протокола за проблеми, свързани с машинното гласуване.

Доведен от жалбоподателите свидетел, член на Секционната избирателна комисия, разказа, че в деня на балотажа е имало проблем с машина. На моменти устройството е принтирало некоректно.
Едната бюлетина е излизала с правилните атрибути, а на другата са отпечатвани само цифри или е излизала празна. След смяна на ролката, проблемът е бил частично решен.
Въпреки това до 13:00 часа в деня на балотажа не е имало ясно указание как да се действа и затова на хората, чиито машинни гласове не са били отпечатани коректно, не е била дадена възможност да гласуват на хартия.

Според Полина Витанова, Централната избирателна комисия е изпратила две различни писма, които указват различни методи за гласуване и отчитане на гласовете в тези случаи. Тя отбеляза, че решението на Общинската избирателна комисия за избора на Васил Терзиев като кмет на София е правилно.

Според Витанова, изборите могат да бъдат анулирани, ако съдът реши да проведе повторно броене на бюлетините и установи значително различен резултат или ако бъдат установени сериозни нарушения на избирателния процес.