Иван Портних отива на съд

Иван Портних отива на съд

Окръжната прокуратура представи пред съда обвинителен акт за замърсяване на Варненското езеро чрез тръба от канализационна система, съобщи пресслужбата на прокуратурата. Обвинени са трима души, включително бившият кмет на Варна – Иван Портних.

Той е обвинен за неотстраняване на замърсяването на морските води, което е причинило сериозна вреда на околната среда. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Бившият кмет е също така обвинен за големи размери на повреда в качеството му на длъжностно лице, което представлява особено тежък случай.

Прокуратурата търси отговорност и от управителя на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, специализирана в консултации, проектиране и инженерни услуги в областта на околната среда и управление на отпадъците. Обвинение е повдигнато също и срещу служителка от същата компания, която е била член на Държавната приемателна комисия, установила годността за използване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадъчни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортен тръбопровод“.

Прокуратурата ги обвинява в документно измамни деяния, представляващи особено тежък случай, за които наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Този случай беше образуван през 2020 г. в Националната следствена служба. Представените пред съда материали от разследването са в общо 114 тома.

Очаква се делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд – Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание.