Тагарев ще купува военни дронове

Тагарев ще купува военни дронове

Военният министър Тодор Тагрев, заяви че правитеството има плановете за модернизация на военната техника на страната. Той споменава инвестиции в дронове както за разузнаване, така и за ударни цели, което представлява интересна новина за модернизацията на въоръженията в България. Дроновете играят важна роля в съвременната военна стратегия, като предоставят гъвкавост и възможност за оперативно действие.

Отделно, въоръжаването с зенитно-ракетни системи през 2024 година е друг аспект на модернизацията на военната техника на страната. Тези системи обикновено се използват за защита срещу въздушни атаки и представляват важен елемент от военната инфраструктура на държава.

Тези инициативи за модернизация на военните въоръжения в България подчертават стремежа на страната към подобряване на своята военна способност и защита в контекста на съвременните заплахи и предизвикателства в областта на националната сигурност.

„Необходимостта от инвестиции в отбра е огромна. В продължени на 35 години Българската армия не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха F-16 за ВВС, после корабите за ВМС и сега бойните машини за Сухопътните войски“, посочи той.

„Няма бронирана машини или танк, който да издържи на пряко попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в Сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да действат в един боен ред с нашите съюзници“, подчерта военният министър.

 

„Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са се включили 12 страни, ние също ще участваме и да си сътрудничим, заедно да поръчваме и споделяме разходите“, обясни Тагарев.

 

По думите му, превъоръжаването на Българската армия ще бъде в 13 направления и кои са проектите за над 100 млн. лева.

 

„През 2024 година може да започнем процедура за придобиване на зенитно-ракетни системи“, заяви Тагарев. По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

 

„Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение“, посочи той.

 

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, подчерта Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР.

 

„У нас има украински войници, които учат английски език в София и Варна. Това също е важно“, добави той. По думите му украинските военнослужещи били над 30 на брой. Той посочи, че е вариант да обучаваме и украински войници, като посочи, че може да обучаваме бойни санитари. Военният министър подчерта, че в Унгария и Полша сме изпратили наши военни, които да обучават украински военнослужещи.