Гешев поиска имунитета на Делян Добрев

Гешев поиска имунитета на Делян Добрев

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Искането е във връзка с наказателното преследване срещу бившия енергиен министър, по което той е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с АЕЦ „Белене“.

Става дума за периода 2012-2013 г., когато настоящият депутат е министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. Обвиненията срещу него са, че в ролята си на принципал тогава, Добрев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД във връзка с изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

В резултат на това, според прокуратурата, са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК“ ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ“ ЕАД), в размер общо на над 4,5 млн. евро.

Със сегашното предложение на прокуратурата се цели продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев по досъдебно производство. От съобщението се разбира, че предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към Софийска градска прокуратура по досъдебно производство.