След скандала с машините: ДАНС нахлу в министерството на електронното управление

След скандала с машините: ДАНС нахлу в министерството на електронното управление

Агенти на ДАНС са влезли едновременно в дома и кабинета на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнев.

Акцията е по повод избухналият скандал със снимането на кода на машините, засечено от Държавна агенция „Национална сигурност”.

След оповестяване на доклада на ДАНС на председателски съвет при председателя на Народното събрание Росен Желязков, прокураратурата е извикала Стойнов за разпит, но той не се е отзовал. Това наложило акцията на ДАНС в дома му и в кабинета му в Министерството на електронното управление.
Няколко парламентарно представени партии вече поискаха ареста на Стойнев

На разпит в ДАНС е откаран зам.-министърът.

Причината е скандалът с кода на машините за вота, за който се разбра днес от доклад на агенцията.

Веднага след случилото се парламентарната група на ГЕРБ-СДС проведе извънредно заседание заедно с председателя на партията Бойко Борисов.

Междувременно на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски отрече възможността за манипулиране на местните избори чрез машините за гласуване.

Но обяви, че е прехвърлил всичките си задължения по отношение на машинния вот на своя заместник Михаил Стойнев от ПП.

По думите му нямало как да се направи манипулация. Йоловски обаче не отговори какво точно е правил неговият заместник Стойнев на 25-ти, какво е снимал и свалял, както и доклада на ДАНС.

Министърът обяви само, че заедно с вицепремиера Мария Габриел отива в Народното събрание и ще види какво точно е станало.