Останки на алпинист, изчезнал през 1986 година, бяха открити в Швейцария

Останки на алпинист, изчезнал през 1986 година, бяха открити в Швейцария

Откриха останките на германски алпинист, изчезнал през 1986 г., в ледник близо до швейцарския алпийски връх Матерхорн, предаде Би Би Си.

Тялото на германеца е било открито по-рано този месец от алпинисти, преминаващи през ледника Теодул над швейцарското село Цермат, след като забелязали, че от леда се показват туристически обувки.

ДНК анализът на останките сочи, че тялото е на германски алпинист, изчезнал преди 37 години. През 1986 г. се провежда сериозна издирвателна спасителна операция, но тогава от мъжа няма следа. Мъжът е бил на 38 години, когато е изчезнал по време на поход.

Ледникът Теодул, подобно на другите ледници в Алпите, значително намалява през последните няколко години. Той е част от известния целогодишен ски регион на Цермат, най-високият в Европа.

Алпийските ледници са особено чувствителни към глобалното затопляне. До 80-те години на миналия век Теодул все още е бил свързан със своя съсед – ледника Горнер, но сега двата ледника вече са се разделили.

Почти всяко лято топящият се лед разкрива нещо или някого, изгубено от десетилетия. Миналата година от ледника Алеч изплуваха останките на самолет, който се е разбил през 1968 г.