Съдът в Русия забрани ЛГБТ организациите

Съдът в Русия забрани ЛГБТ организациите

Решението на Върховния съд на Русия да обяви „международното ЛГБТ движение“ за екстремистска организация означава забрана за дейността му в страната. Предложението за това действие бе направено от Министерството на правосъдието, въпреки че самата организация не съществува като юридическо лице. Това води до потенциални разнородни тълкувания относно това, кои лица или групи са засегнати от новите правила.

Съдебното заседание е било проведено при закрити врати в Москва, а представители на медиите са били допуснати само за да чуят окончателното решение на съда. Резултатът на съда не изненадва, тъй като е предизвикан от искането на Министерството на правосъдието от 17 ноември.

В съдебния акт на Върховния руски съд се посочва, без да се предоставят конкретни примери, че в дейността на ЛГБТ движението в Русия са установени „различни признаци и прояви на екстремистка ориентация, включително подстрекаване към социална и религиозна разпра“, предаде Ройтерс.

През последните години ЛГБТ общността в Русия е изложена на нарастващ натиск от страна на властите. През 2013 г. беше въведен закон, който забранява „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни.

Миналата година тези ограничения бяха разширени до всички възрастови групи в Русия, а връзките с ЛГБТ хора бяха изтрити от литературни произведения, филми, реклами и телевизионни предавания, спомена BBC.

Депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Виталий Милонов, известен с хомофобските си убеждения, заяви в Държавната дума, че забраната „не засяга сексуалните малцинства или личния живот на хората“.

„Това е по-скоро свързано с политическия дневен ред, прокламиран от това международно ЛГБТ движение“, каза Милонов, цитиран от британската обществена медия.