Великобритания ще забрани определени породи кучета

Великобритания ще забрани определени породи кучета

Руши Сунак министър-председателя на Великобритания ще забрани отглеждането на опасната порода кучета американско були, това съобщи министър-председателят Риши Сунак.

„Те са опасност за нашето общество“, заяви Сунак, след като две кучета разкъсаха мъж в графство Стафордшир.

Първо е необходимо да се дефинират породите, след което те ще бъде официално забранени като опасни. Това ще се случи до края на 2023 година.

Мъжът е бил нападнат и разкъсан на централна улица в четвъртък следобед. Не е официално потвърдено, че става въпрос за същата порода, но Сунак твърди, че подозрението е, че става въпрос именно за американско були.

30-годишен мъж е арестуван за нападението. Той не е успял да овладее животните си.

Дебатът дали дадени породи кучета да бъдат забранени за отглеждане във Великобритания бе породен от нападение над 11-годишно момиче в Бирмингам. Породите, които се обсъждат да бъдат забранени са: Американско були, Питбул, Бултериер, Кане Корсо.

Твърди се, че американското були произхожда от САЩ в края на 80-те години на миналия век, в резултат на кръстоска между американски питбул териери и американски стафордширски териери. Създава се още по-мускулеста порода кучета, която има четири варианта – пише Би Би Си: стандартен, джобен, класически и XL. Именно последният ще бъде забранен във Великобритания.