Борисов от Каспичан: Радев не е вечен, служебните кабинети са диктатура

Борисов от Каспичан: Радев не е вечен, служебните кабинети са диктатура

Публична атака срещу президента Румен Радев изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер се включи с излъчване на живо в профила си във „Фейсбук“ от Каспичан, където пристигна днес за откриване на нова църква.

Сред широката палитра от теми, които засегна в речта си, Борисов прозвуча най-яростно именно когато стигна до държавния глава.
Конкретен повод стана журналистически въпрос за планираното орязване на правомощията на президентската институция при формиране на служебно правителство в подготвяните конституционни промени.

„Чакайте сега! Служебното правителство трябва да го има само в екстремен случай! Това не е избрана политическа партия. Две години и половина знайни и незнайни министри ни управляваха, докато траеше този хаос, безвремие – едно нищо! И всички те бяха посочени от един човек. Това е диктатура! Аз като демократ считам, че парламентът е мястото, където трябва да се решават всички въпроси. На кого отнемаме правомощията? Радев да не е вечен?! Много му хареса две години и половина да управлява еднолично държавата. Кажете ми едно-единствено нещо, направено в държавата? Само хаос, мизерия, чудовищна инфлация – обраха ни и с по левче от горивата, стопиха ви приходите. Това ли са успешните правителства на Радев?“, възмути се Борисов.

Според него в момента „парламентаризмът в България работи по-добре от всякога, защото партиите работят в екип“. Все пак лидерът на ГЕРБ не пропусна да жегне партньорите на партията си от ПП-ДБ и нееднократно да подчертае, че двете политически сили не управляват в коалиция.

„Учим се взаимно на компромиси, това е демокрацията. В този  механизъм на некоалиция всички проявиха разум. Убеден съм, че особено в следващия бюджет, особено след ротацията, ще се управлява още по-добре. ПП-ДБ вече осъзнават, че трябва да си мерят приказките срещу ГЕРБ. За тях е изпитание да набавят пари за пътища, след като години са внушавали, че тези пари се крадат от управляващите. Убедиха се, че да воюват с нас не е печелившо. Видяхте, че направихме компромис и по отношение на някои точки от бюджета. На идване минах по магистралата. Пътуването беше кошмар. „Хемус“ щеше да е готова от Търново до Търговище, а сега – нищо. Поредно нищо след тези две години и половина. А само довършването на „Хемус“ може да допринесе за развитието на региона“, засегна и любимата си тема за пътищата Борисов.

Относно предстоящите наесен местни избори някогашният кмет на София заяви, че партията му няма да обявява свой кандидат нито за Столична община, нито за други населени места поне до началото на новата учебна година.

„Местните избори са си местни избори. Решават ги хората от града и селата. След 15 септември ще решим за кандидатурите. Дотогава текат събранията, номинациите“,