Кризата в Израел: Насилие, отвличания и убити

Кризата в Израел: Насилие, отвличания и убити

Израелските части преминаха в контра офанзива, но най-голямата опасност остават заложническите кризи, чиито жертви са стотици хора.

24 часа след началото на офанзивата на групировката „Хамас” срещу Израел, конфликтът се разраства.

Въоръжени терористи – Хамас

След първото денонощие от подновяването на войната – това е най-горещата точка в конфликта между израелци и палестинци от 50 години насам. Броят на жертвите и от двете страни продължава да расте.

 Тел Авив съобщава за 300 загинали при палестинските ракетни атаки.

 

 

Отвлечени израелци

Броят на отвлечените израелци, които остават в плен на „Хамас” на палестинска територия наброява няколко хиляди.

Ответните удари в Газа продължиха през цялата нощ. Загинали са 260 палестинци, сред тях – 20 деца. Ранените и от двете страни са хиляди.

Израел подложи палестинците на унищожителен обстрел, който продължи през цялата нощ. Тел Авив обособи затворена военна зона около Газа. И спря тока и доставките на гориво за палестинската територия.

Заловени терористи на Хамас

„Ще унищожим „Хамас” и ще предприемем могъщо отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и неговите граждани”, закани се премиерът Бенямин Нетаняху.

За стотици израелски семейства кошмарът съвсем не е приключил. Военните признават, че все още се опитват да прочистят територията си от палестинските бойци. А броят на пленените израелци, отвлечени на палестинска територия, е „немислим”.

„Говорихме за десетки пленени ваши офицери и войници. Искаме да ви зарадваме и да ви кажем, че този брой е няколко пъти по-голям”, заяви говорител на „Хамас”.

Сред пленниците има жени, деца и възрастни хора.

Заложнически драми има и на израелска територия – превзет беше полицейски участък, а в столовата на Кибуц в продължение на 18 часа бяха държани няколко израелци.

Жителите на Израел се тревожат, че не се знае какъв е броят на радикалните палестинци, преминали на израелска територия, докъде са успели да проникнат те и най-важното – кога и как ще бъдат активирани. В същото време пред Тел Авив се отвори втори фронт – „Хизбула” откри огън от ливанска територия. Израелските сили отвръщат на удара.

Равносметката дотук – това е най-горещата точка в конфликта между израелци и палестинци от 50 години насам. Тук има и особена символика – точно преди половин век, коалиция от арабски държави напада Израел.

Започва войната от Йом Кипур – отново изненадващо, отново на празник. Това се счита за един от най-големите провали на израелските тайни служби. Сегашният неуспех, смятат анализаторите, е съизмерим по мащаб. За съжаление опасенията са, че ситуацията ще е съизмерима и що се отнася до броя на загубени човешки животи.