Ердоган пусна Швеция в НАТО

Ердоган пусна Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган внесе в понеделник в парламента на страната за ратификация законопроект за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщиха от турското президентство, предаде „Ройтерс“.

„Протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган на 23 октомври 2023 г. и беше отнесен до Великото национално събрание на Турция“, посочиха от президентството в социалната медийна платформа X, но без да бъдат дадени  повече подробности.

Трябва да се има предвид обаче, че няма определен срок за самата ратификация. Законопроектът ще бъде включен в дневния ред на парламентарната комисия по външните работи, която ще трябва да го приеме, преди да може да бъде изпратен за ратификация в общото събрание.

По-рано през деня държавният глава на Турция е подписал протокола за шведското членство в Алианса.

Междувременно шведският министър-председател Улф Кристерсон приветства новината за внасянето от турския президент Реджеп Ердоган в парламента на законопроект за ратифициране на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

„Сега остава парламентът да се заеме с въпроса. Очакваме с нетърпение да станем член на НАТО“, написа Улф Кристерсон в социалната медийна платформа X.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които не са ратифицирали присъединяването на Швеция към НАТО.

През юли тази Турция се съгласи да напредне с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, въпреки че президентът Ердоган заяви тогава, че Анкара не може да одобри кандидатурата преди октомврийската сесия на турския парламент.