Алексей Навални е открит мъртъв

Алексей Навални е открит мъртъв

Опозиционерът русин Алексей Навални е починал в затвора този петък, съобщава руската агенция RIA Novosti. Известният дисидент се почувства зле след разходка и почти незабавно загуби съзнание, според агенцията, цитирана от Департамента на Федералната служба за изпълнение на наказания в Автономния окръг Ямало-Ненец. Лекарите потвърдиха смъртта на политика, пише държавната агенция.

Навални (роден в Бутин, в региона на Москва, преди 47 години) беше най-известният лидер на руската опозиция. Той беше осъден на девет години през март 2022 г. в „строга колония“ по обвинение в измама, която неговите последователи твърдят, че е фабрикувано от режима на президента на Русия, Владимир Путин. Прокурорите го обвиниха в кражба на около 4,36 милиона евро в дарения, предоставени на неговите организации, които сега са забранени от руското правителство, включително неговата Фондация за борба с корупцията FBK.

На 4 август той получи още едно наказание от 19 години за подкрепа на екстремизъм. Наказанието се добави към предходното и още едно от 2,5 години, наложено през 2021 г. за прехвърляне на средства в така наречената „Кировлес“ случай, който се отнася до 2013 г. Защитата на опозиционера, както и неговите последователи, твърдят, че последният случай е фабрикуван, за да задържи Навални далеч от политическата сцена за още по-дълъг период от време. Освен това обявяването на движението му за „екстремистко“ е засилило политическата му изолация.