Хамас нападна Израел

Хамас нападна Израел

Напредвайки на няколко места едновременно, бойците отвличаха и убиваха израелци в южните гранични райони, като заснемаха нападенията си на видео. Телевизионен журналист от Ивицата Газа записа репортаж директно от мястото на събитието, докато се намираше на израелска територия – нещо, което преди би било напълно немислимо.

Докато образите на хилядите ракети, пронизващи небето, са станали познати през годините на конфликта, с периодичната ескалация на бойните действия около Ивицата Газа, кадрите на щурмовите екипи на Хамас, движещи се по улиците на градове като Сдерот, стрелящи по преминаващи автомобили и пешеходци, са сцени, непознати досега на повечето израелци, които са свикнали с кратките атаки градовете си.

Това, което е изненадващо обаче, е, че израелското наблюдение на палестинското общество е изключително високотехнологично и широко разпространено. Нещо повече, наблюдението на Хамас е приоритет за силите за сигурност.

През 2014 г. информатори от израелското звено за електронно разузнаване разказват пред вестник „Гардиън“ и други медии, че мрежата, създадена за издирване и взаимодействие с източниците, осигурява почти пълно покритие и им помага ефективно да изпълняват задачата за идентифициране на потенциални информатори в окупираните палестински територии.

Било им наредено да търсят хора с финансови или здравословни проблеми, както и такива, които са обект на сексуално насилие. Тези усилия включваха разговори от граничните служители с палестинци, на които е било разрешено да напуснат Ивицата Газа.

Членовете на паравоенни групи в израелските затвори също винаги са били мишена на израелското разузнаване. Ето защо фактът, че Израел не е знаел за планираното нападение на Хамас, е толкова изненадващ.

Израелската индустрия за технологии за наблюдение е една от най-напредналите в света, както се вижда от скандала с шпионската програма „Пегас“. Въпреки това израелското разузнаване някак си е пропуснало подготовката на Хамас.

Заслужава да се отбележи, че Хамас, който винаги е показвал решителност и способност да планира в дългосрочен план, е станал много по-умел в адаптирането към военните предизвикателства, пред които е изправен.