Зеленски идва в България за оръжие в четвъртък

Зеленски идва в България за оръжие в четвъртък

В четвъртък у нас пристига украинският президент Зеленский.

Освен с българския държавен глава, той е поискал срещи и с определени политически лидери по свое лично желание. Днес НС подготвя и спец.декларация за визитата.

Засега не са ясни детайли по въпросите, които Зеленский ще обсъжда с българските ръководители, но недостигът на снаряди и ПВО за фронта са очевидни проблеми на контранастъплението, което точно от 1 месец провежда Украйна.

От 4 юни заради липсата на достатъчна противовъздушна отбрана тя изгуби 15 самолета, а само танковете Леопард, които бяха унищожени от руските войски са 16 – цялото количество, получено от Полша и Португалия.

Следващата седмица предстои среща на върха на НАТО и Киев разчита на нашата подкрепа в исканията за допълнителни пари и техника, които да му бъдат предоставени. Стана ясно, че приемане на Украйна в Пакта засега не се предвижда – и нашата страна се присъедини към идеята за приобщаване след приключване на конфликта на нейна територия.

Както е известно, предстои да предоставим и втори пакет помощ за Киев, който военният министър Тагарев пази в тайна като съдържание. Това също е очевидна тема за обсъждане от нашите власти и украинския президент.