Започна референдум за запазване на българския лев

Започна референдум за запазване на българския лев

„Възраждане“ и редица граждански организации стартираха инициатива за събиране на над 400 000 подписа в името на това да бъде запазена родната валута.

„Ние сме против въвеждане на еврото. Това ще бъде пагубно за нас. Вижте една Хърватия, която е на светлинни години от България. Само дни след въвеждане на единната европейска валута пропищяха от поскъване на основни стоки. Те вече не искат еврото за своя валута“, заяви пред ТВМЕДИА Христина Борянова от столичния кв. „Изток“. Там вече трети ден ври и кипи усилена организация по референдума.

Какво точно е референдум* – вижте по-долу

Ето какво казва и Тодор Беленски, един от инициаторите. Той публикува подробна схема на местата, на които може да се подпишете в София:

📌Гео Милев – Търговски център „Галакси“ (на ъгъла на бул. „Шипченски проход“ и ул. „Николай Коперник“) от 13:30 до 19:30 ч. Мои приятели в момента събират и около хотел Плиска.
📌Красно село – Метростанция „Красно село“ (пред изхода от страната на пазар „Красно село“) от 14:00 до 20:30 ч.
📌Младост – Метростанция „Младост 1“ от 17:00 до 19:30 ч.
📌Надежда – Метростанция „Хан Кубрат“ от 16:00 до 19:00 ч.
.
📌Овча купел – Метростанция „Мизия“ от 16:00 до 19:00 ч.
____
Стационарни пунктове за гр. София (търговски обекти на доброволци с фиксирано работно време):
📌Горубляне, бул. „Самоковско шосе“ 36, II-етаж, магазин за домашни потреби
понеделник – петък: от 10:00 до 18:00 ч.
събота: от 10:00 до 15:00 ч.
📌Люлин 2, бул. “Панчо Владигеров, бл. 290, партер, магазин „Espace Parket“
понеделник – петък: от 9:30 до 19:00 ч.
събота: от 9:30 до 14:00 ч.
📌Младост 1, бул “Андрей Сахаров“, Битов комбинат (до бл. 66), II-етаж, магазин „Espace Parket“
понеделник – петък: от 9:30 до 19:00 ч.
събота: от 9:30 до 17:00 ч.
📌Младост 3, бл. 319, „Сидара арт“
понеделник – петък: от 10:00 до 18:00 ч.
📌Надежда 2, ул. „Република“ 8
събота и неделя: от 10:00 до 20:00 ч.
📌Надежда 3, ул. „Кумановски бой“ 7, бл. 321, партер, Дентална клиника „New Dental Solutions“
всеки ден: от 9:00 до 19:00 ч.
📌Студентски град, ул. „Професор Кирил Попов“ 27, магазин за комп. техника “Краш”.
Списъкът е непълен,, но поне някакъв трябва да ви предоставя.
Липсата на постоянни събирачи за централния район на София – Сердика, триъгълника на властта, Александър Невски, СУ, НС, бул. Витоша и НДК е ОГРОМЕН пропуск! Предните дни с мои приятели се опитахме да го покрием, но нямаме достатъчно капацитет. Нека всеки, който иска да се включи да ми пише на лично съобщение и ще направим групи.

Моля ви свързвайте се и с координаторите по места в другите градове. Абсурдно е аз да им звъня и да ви препредавам. Особено в София е крайно недостатъчно да се разчита единствено на структурите на Възраждане. Нека да покрием поне централната част с огромния човекопоток и големите крайни квартали. Включете се!“, пише Беленски.

Очаква се в идните дни пунктове да бъдат разположени във всички градове в страната.

КАКВО Е РЕФЕРЕНДУМ?

Референдумите са едни от най-важните инструменти и форми на пряката демокрация. Всеки референдум е възможност за директно участие на членовете на едно общество във вземането на решения. На практика представлява допитване до народа, извършено чрез гласуване по важен държавен или местен въпрос. Населението с право на глас на дадена държава или нейна структурна териториална единица, има възможността да одобри или да отхвърли дадено предложение. Пряката демокрация се възприема и като гаранция за постоянно участие в упражняването на властта, като коректив на представителната демокрация и ограничаване на изкривяванията ѝ.

Търсенето на по-успешен и легитимен модел на управление (особено при недоверие в политическата система, ниски нива на гласуване и гражданска активност) прави референдума все по-популярна форма. С влезлия в сила Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) от 2009 г. се поставя началото на съвременната практика на пряката демокрация в страната.

Законът урежда принципите на пряко участие в управлението, а именно: свободно изразяване на волята на гражданите, общо, равно и пряко участие с тайно гласуване. Регламентиран е равният достъп до информация за поставения въпрос и еднаквите условия за представяне на различните становища.

За жалост, въпреки че Конституцията на Република България и специалният закон дават тази възможност, на практика референдумите все още не са ефективна част от обществено-политическия живот в страната ни.

Как се провежда референдум?

Когато предложението е направено от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и отговаря на закона, Народното събрание е длъжно да приеме решение за произвеждане на референдум.

В едномесечен срок от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум, Президентът на Републиката определя датата на референдума.

Добра практика е референдумът да бъде съчетан с парламентарни, президентски или местни избори, за да не се харчи допълнителен ресурс.

Министерският съвет издава информационен лист, който съдържа:

  1. формулировката на въпроса;
  2. кратка информация за мотивите на референдума въз основа на предложението за неговото произвеждане;
  3. информация за времето, мястото и реда за произвеждане на референдума.