Ще затворим границата за мигранти към България

Ще затворим границата за мигранти към България

Турция е поела твърд ангажимент да затвори границата си за мигранти към България. Обещанието е дошло лично от президента Реджеп Еродаган. За него съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който бе в делегацията на нашия държавен глава Румен Радев при посещението в южната ни съседка преди дни.

„Ердоган даде указания на турския вътрешен министър, че границата трябва да бъде затворена – тоест натискът да се поеме от турските части“, обяви Демерджиев пред Нова тв.

Той уточни, че България охранява голяма част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия контролно-пропускателен пункт в Европа и допълни, че досега почти целия мигрантски натиск е възпиран от българската страна на граница.

Министърът обясни, че от другата страна на полосата ще патрулира турската жандармерия, „за да не се позволява на
големи мигрантски групи да преминават“.

По думите му са водени разговори между двете съседни държави за обща работа за модернизиране на трите пункта – „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“. А Турция изразила готовност да посочи техни фирми, които да свършат работата, като България ще се опита да осигури европейско финансиране.