ЮАР е щяла да арестува Путин

ЮАР е щяла да арестува Путин

Правителството на Южна Африка се е подготвяло да арестува Владимир Путин при негово влизане в страната.
Това става ясно от писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, съобщи ДПА.

Миналата седмица говорите на руската федерация заявиха, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС.
За да се гарантира сигурността на президента, той щял да се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, в сътрудничество с правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да задържи Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на „Амнести Интернешънъл“ Шенила Мохамед определи декларацията като „победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното – победа за жертвите в Украйна“.

Срещу Путин е налице международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на „обявяване на война“.