Румен Радев се бави с изялвление за разпадащата се коалиция

Румен Радев се бави с изялвление за разпадащата се коалиция

„Всички трусове във властта увеличават ефекта на всички негативни процеси, като се започне с обезценяването на доходите и загубата на работни места и се стигне до липсата на предвидимост. На този фон Румен Радев закъснява с изявление, чухме само Илияна Йотова. Може би трябва да се направи опит за свикване на КСНС, с други думи да бъде стартиран целият механизъм, който съществува за управление на тежки политически кризи“, коментира в свое интервю социологът доц. Антоний Гълъбов.

„Според него в момента е важно да бъде отправено ясно послание към българските граждани, защото те са много притеснени“, убеден е социологът.

„По-добре е да се върви към предсрочни избори, отколкото да се блокира работата на институциите за дълъг период от време“, допълва доц. Гълъбов.

„По-добрият вариант за развитие на политическата ситуация у нас е, ако първо се приеме актуализацията на бюджета, а след това Народното събрание продължи с евентуален избор на нов Министерски съвет. Сигурно е, че, ако в новия кабинет присъстват Кирил Петков и Асен Василев, той няма да получи подкрепа“, подчерта Гълъбов.

„В този парламент не само, че няма конфигурация за създаването на плаващо мнозинство, нещо повече то ще бъде потъващо“, заяви социологът доц. Антоний Гълъбов.

Според него разпадът на управляващата четворна коалиция, след излизането на министрите от „Има такъв народ“, показва, че залозите са свързани с разпределението на властта и парите, а не с идеологически и ценностни различия.

„В момента имаме правителствена криза. За съжаление, тя е по-тежка, защото разпределението на министерските портфейли следваше партийния принцип. В тази ситуация няма как действащите заместници на министрите да продължат работата им. Това означава, че министър-председателят трябва да внесе в Народното събрание предложение за нови четирима министри. Това може да означава, че това гласуване ще означава вот на доверие на правителството“, обясни доц. Гълъбов.

За да не бъде загубен този вот на доверие, „Продължаваме промяната“ трябва да се опитат да направят широк кръг от консултации с останалите политически сили, да предложат приемливи и консенсусни фигури за министри. „Това предполага друг тип политическа култура, която ПП нямат“, добави социологът.

Доц. Гълъбов смята, че настъпилата правителствена криза не означава незабавното ѝ превръщане и в парламентарна. Той се надява да бъде постигнато минимално съгласие в НС, така че да бъдат приети промените в Бюджета и той да бъде актуализиран поне в частта, за която говориха от ИТН.

„Правителствената криза да бъде изолирана от дейността на парламента“, призова социологът, макар че той не е оптимист за това, имайки предвид гласуването на временната комисия, която разглежда енергийната инфраструктура. „Това гласуване показа, че няма никакви сигнали, че някой е готов ефективно да сътрудничи с останалите“.

Доц. Гълъбов подчерта, че по-добрият вариант е да бъде актуализиран Бюджетът и след това парламентът да продължи с евентуален избор на Министерски съвет.
„Сигурно е, че, ако Кирил Петков и Асен Василев присъстват в нов кабинет, той няма да получи подкрепа“, предупреди социологът.

Все по-вероятно изглежда, че вървим към предстоящи избори.

„Преди малко повече от месец и половина твърдях, че вероятността е 40%, а сега тя отива към 70%. По-добре е да си върви към предсрочни избори, въпреки че това също е лош вариант за България, но е по-добър, отколкото да бъдат блокирани институциите за дълъг период от време. Няма конфигурация, в която може да се постигне мнозинство, дори и плаващо. То непрекъснато ще бъде потъващо мнозинство“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов.