Съдийка спря събарянето на „Капитолия“

Съдийка спря събарянето на „Капитолия“

В деня, в който Столична община най-сетне се задейства и пристъпи към събаряне на незаконната автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, съдия Вяра Русева успя да спре изпълнението на влезналото в сила решение на Върховния административен съд. Столичната община обаче ще обжалва, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира, видяхте вчера имаше интересен случай, в който целия екип беше излязъл в отпуск, това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението и след няколко часа след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда“, обясни Фандъкова.

Собственикът на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, от която пазаруваше елитът на подземна София, попречи на нейното премахване, като бе поставил микробус на входа и бе разположил луксозни автомобили под чадърите, които трябва да бъдат демонтирани. Освен това на стените на обекта бяха разлепени съобщения, че през юни автокъщата ще бъде в годишен отпуск.

Преди месец представители на автокъщата са поискали чрез адвокатите си от съда нова съдебно-техническа експертиза. Целта им е да се отмени заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков за премахване на чадърите и всички бетонени фундаменти към тях, които пазят колите от градушките. (Чадърите бяха монтирани след голямата градушка през 2014 г., когато имаше щети за милиони в цялата столица, бел.ред).

В средата на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че автокъщата и близкият ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина, след като общината окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. На 31 май започна фактическият демонтаж на съоръжението.

За саботаж на съдебното решение за премахване на „Капитолия“ съобщи и шефът на СОС Георги Георгиев. „Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери.

От „Капитолия“ искат нова експертиза, тъй като твърдят, че чадърите, описани за премахване, са различни от чадърите, които се намират в „Капитолия“. От автокъщата казват, че под земята имало други строителни „работи“, които били скрити, и трябва да се видят от вещо лице.

И така съдия Русева излиза с решението, че събарянето на чадърите може да нанесе щети и непоправими вреди на жалбоподателя.

ТВМЕДИА припомня, че съдя Вяра Русева имаше медийни изяви преди 8 години. Тогава тя изненадващо обяви, че прокуратурата не е длъжна да дава каквато и да било публична информация на обществото за работата на Делян Пеевски като следовател. Съдийката обосновава своето решение тогава с тезата, че информацията за миналото на Пеевски не би могла да послужи като познание и да доведе до съставяне на мнение за Прокуратурата като част от съдебната власт.