Прокуратурата погна Костадинов за призиви за „омраза и насилие“

Прокуратурата погна Костадинов за призиви за „омраза и насилие“

Софийската градска прокуратура е започнала проверка срещу лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за подбуждане към насилие и омраза, а събирането на данни е възложено на ДАНС и ГДБОП.

„В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност“, се казва в съобщението.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

В неделя лидерът на проруската партия“Възраждане“ Костадин Костадинов призова за “унищожаване”” на тези, които смята за “рупори на американското посолство“ в страната. Този призив бе направен в контекста на опита за бунт на руската частна военна групировка „Вагнер“ и е насочен към хората, които са коментирали събитията по начин, който не се нрави на Костадинов.

“Сега, разбира се, са разочаровани (от Вагнер-б.р.), но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те – една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“, казва Костадинов.

Неофашисти

Във вторник премиерът Николай Денков обяви „Възраждане“ за неофашистка партия заради поведението на нейните представители и привърженици. Министерският съвет обяви за неприемливо поведението на формацията и апелира към нея да се върне към действията, които изискват законите в страната.

Днес ще започна с едно изказване на проф. Георги Фотев. В Народното събрание вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите„, каза премиерът  Николай Денков

Той поиска президентството и другите партии в парламента да не призовават гражданите към употреба на насилие.

Такива призиви започнаха от партия „Възраждане“ още преди две години„, каза премиерът.

Денков каза, че през последния месец се наблюдава непрекъснато активиране на агресията от страна на „Възраждане“, включително с писания на лидера на партията в социалните мрежи, с призиви за използване на насилие, което се е появило и по улиците.

Включително със забрана, която е нелегитимна, към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на Нарадоното събрание. За съжаление, човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции„, каза премиерът и призова другите институции също да кажат ясно своето отношение.

Всеки има правото да протестира, но не би следвало тези протести да водят до ескалация на напрежението. Искам да уверя гражданите, че МВР са подготвени да реагират при сигнали за всякакви престъпления„, заяви и вътрешният министър Калин Стоянов.

През миналата седмица привърженици на „Възраждане“ заплашваха с убийство други български граждани пред погледа на полицията във Варна. Въпреки това никой от агресорите не беше арестуван. В неделя лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова българските граждани да „унищожат“ онези,  които той лично смята за „рупори на американското посолство“.

Вътрешният министър отправи призив към българските граждани да не провокират омраза сред обществото.

За МВР е от особена важност да няма физически сблъсъци или саморазправа по време на различни протести. Тук е мястото да благодаря на всички български полицаи, които не позволиха това да се случи през последните седмици„, каза Стоянов.

Той подчерта, че за всички случаи, при които има констатирани неправомерни действия или бездействия от страна на служителите на МВР той няма да се поколебае да вземе мерки по отношение на тях.