Президентът Радев: Петков е премиер на България, а не куриер на Франция

Президентът Радев: Петков е премиер на България, а не куриер на Франция

Петков е премиер на България, а не куриер на Франция за С. Македония, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

По думите му България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Северна Македония, а не да внася чуждо и то „без да заяви позиция“. Според президента е неприемливо и да се прехвърля „цялата отговорност върху Народното събрание“.

Недопустимо е министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение.

Той не е куриер, а премиер. Моята позиция е ясна от Консултативния съвет за национална сигурност, от моите обръщения към народното събрание и българския народ. Предложенията на френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото“, каза държавният глава.

В петък стана ясно, че Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е изпратило предложение, свързано с ветото върху Северна Македония, до Комисията по външна политика в Народното събрание.

Информацията за евентуално френско предложение се появи ден по-рано както в българските, така и в македонските медии

В петък стана ясно, че проектът предлага българските условия към Северна Македония да бъдат включени в преговорната рамка за присъединяване на страната към Европейския съюз (ЕС), а ЕС да бъде гарант за тяхното изпълнение.

Така при съгласие от Скопие и всички страни членки, включително и България, преговорният процес ще може да започне, а неговото развитие ще зависи и от изпълнението на българските искания.

В документите, изпратени от френското председателство, към изискванията за прилагането на реформи и законови промени като съдебна реформа и борба срещу корупцията са добавени и българските условия за приемане на Северна Македония в ЕС.

В една от точките е записано, че “преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на

защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония

,което отговаря на искането на София за официално признаване на българска общност.

Добавено е и изискване за борба срещу речта на омразата и дискриминацията. Що се отнася до спора за езика, ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.