Напускам не заради Слави, уморих се от политиката

Напускам не заради Слави, уморих се от политиката

Решението да напусна „Има такъв народ“ е най-трудното в живота ми, заяви депутатката от ИТН Виктория Василева по Би Ти Ви. По думите й тя е взела това решение още преди министрите, излъчени от тази партия, да обявят, че напускат.

Моите илюзии започнаха, когато започнах да вземам желаното за реално. В разрушаването им не участват ИТН. Всичко, което се случва в Народното събрание, започна да ме обърква. Затова мисля, че предприех най-логичната стъпка.

Защо напускането на парламент предизвиква такъв интерес, попита реторично Василева. И сама отговори, че може би защото не се случва толкова често.

Тя обясни, че всеки, като се кандидатира за изобри, подписва декларация, че е съгласен да бъде издигнат за кандидат. След като я подписвате, е нормално и да напуснете.

Това, което надделява у нея обаче, е умората.

Не съм разговаряла със Слави Трифонов, само с колегите от парламентарната група, каза Василева. По думите й тя винаги е имала връзки с Трифонов и никога не е чувствала липса на комуникация. Включително и по административни неща. „Когато съм имала нужда, винаги съм имала връзка с г-н Трифонов.“

Колегите й от ИТН не са я разубеждавали толкова, колкото са се опитвали да разберат мотивите й. Не е била и на среща с Кирил Петков в апартаменти, за да бъде убеждавана да остане.

Василева обясни, че когато човек започне да се занимава с политика, би трябвало да инвестира всичко от себе си. Не би трябвало да очаква, че ще получи реципрочно това, което е дал. Защото политиката е действия и емоция, не толкова работа. Проблемът е, когато емоцията вземе надмощие над действията.

Хубавото е, че в политиката оценките получаваш отвън – от хората, за които работиш, а не от хората вътре в парламента, каза депутатката.

Говоренето от типа „аз“ не е симптом само на една партия. Най-лошото е, когато започнем да персонифицираме проблемите. В политиката не е въпрос на персоналното, а на общото, което правите. Затова не ми се влиза в персонални квалификациии, не обичам да го правя, заяви Василева, попитана кой говори в „аз“ форма.

„Първото, което искам, е да се откъсна от окото на бурята. Вътре е буквално като центрофуга и губиш какъв е реалният живот“, каза Василева.

Навремето в 38-ото НС тя е била най-младият депутат от СДС. В настоящия парламент обаче дори на подсъзнателно ниво винаги правела аналогия с предишното, в което е участвала, и резултатът не бил в полза на 47-ото. По думите й сега се е паднало на изключително ниско ниво, говори се за разни апартаменти, а хората очаквали решение на проблемите, не кой какво е казал.