Милен Матеев: Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем

Милен Матеев: Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем

„Правим всичко възможно в този парламент да бъде излъчено правителство.“

Това заяви в интервю за БНР Милен Матеев, номиниран за правосъден министър в представения от ПП-ДБ проект за правителство.

„Не сме търсили предимство и изпреварващо действие. Опитваме се да не блокираме процеса по съставяне на правителство. Правим това, което смятаме, че е подходящо и трябва да се направи“, поясни той в предаването „Преди всички“ относно представения състав на проектокабинет на втората политическа формация в парламента още преди връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

С цел да разсее „две заблуди“ Матеев оспори твърдението, че представената от тях управленска програма „едва ли не е изготвена заедно с експерти на ГЕРБ“. Той опроверга и другата теза – че не са имали подготвена такава програма, като посочи, че просто е трябвало да я преформатират за 18 месеца.

По никакъв начин не преговаряме за персоналния състав на кабинета, потвърди Милен Матеев.

„Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем“.

Относно присъствието на Асен Василев той коментира, че нямат по-добър финансист и основната задача е да бъде изготвен бюджетът. Няма основания ГЕРБ да се съмняват, че той е министър в сянка, каза още Матеев.

Нормалната процедура е да се направи консултация с всички парламентарно представени сили, посочи Милен Матеев. По думите му предварително не са получавали уверение от никоя от тях, че ще подкрепят такъв кабинет, но нямат и предварителен отказ, освен заявения от „Възраждане“.

По темата с взрива до автомобила на главния прокурор Матеев изтъкна, че е „изключително важно разследващите да си свършат много акуратно работата и да разкрият извършителите и тези, които стоят зад това, което се случи“.

Независимо от това как оценяват работата на главния прокурор, политиците трябва да се изправят в защита на държавността и институциите, „малко да намалим тона“, смята Матеев.

„Да не се поддаваме на масовото усещане, че наистина има някаква инсценировка.“