Мария Габриел е пионка

Мария Габриел е пионка

„Всички сме изненадани. Ние Мария Габриел не сме я чували и не знаем много за нея, Радан Кънев и Елена Йончева са далеч по-активни евродепутати. Моите опасения са, че прибягва към смяна на човека за запазване на модела ГЕРБ“, това заяви в студиото на BTV бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

(Златанова е заместник министър-председател и министър на правосъдието от май 2013 до август 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски, бел. ред).

„Ако имаме редовен кабинет с Мария Габриел, то тя трябва да изпълни заявката си си – да отстрани главния прокурор. Нека да не считаме в аванс Иван Гешев за бивш главен прокурор, преди ВСС да се събере и да го гласува. Ако ГЕРБ успеят да убедят ВСС да го острани – това наистина ще е много интересно“, посочи още Златанова. И допълни:

„Хората всеки ден виждат, че справедливостта е смазана, нови и нови трагедии. Няма нито една ев столица, в която да е възможно някой да шофира със 130-140 км./ч. в градски условия. Моментално ще бъде арестуван. Не видях в речта на Мария Габриел думата справедливост изобщо да присъства“, каза Златанова.

„Ако аз бях журналист бих я попитал дали познава проекта за нова Конституция, който бе подготвен по времето на министър Даниел Кирилов от ГЕРБ. там има безумица след безумица. ГЕРБ са спирачката на съдебната реформа, те нямат интерес, а и компетенциите да я извършат. Каквото и да говорят не могат да ни убедят в истинността си“, заяви на свой ред бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

„Гешев е назначен от Бойко Борисов, нормално е Бойко Борисов да го освободи, макар и чрез упълномощено лице, в случая от Мария Габриел. Прагът на търпимост е преминат, не може постоянно да се вълнуваме за неговите душевни терзания, той непрекъснато е по екскурзии по света, вечният екскурзиант“, смята Йорданов и подчерта, че „има много кандидати за Гешев номер две“.

*Заглавието е на редакцията