КС с решение: Депутатите могат да викат Гешев на всеки 3 месеца

КС с решение: Депутатите могат да викат Гешев на всеки 3 месеца

Народното събрание може да вика на изслушване главния прокурор на всеки три месеца, става ясно от решение на Конституционния съд (КС).

С него беше отхвърлено искането на Иван Гешев отпреди година да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да го канят на изслушване “най-малко веднъж на всеки три месеца”.

Сега конституционните съдии единодушно опровергават главния прокурор, но мотивите им все още не са публикувани, съобщава правният портал “Лекс”.

Гешев твърдеше, че с правилника си Народното събрание недопустимо е разширило конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушило принципа за разделението на властите.

Той внесе в КС искането си, след като беше поканен за изслушване в парламентарната правна комисия през август 2021 г. Тогава главният прокурор се появи пред депутатите, въпреки че пресцентърът му преди това беше информирал, че е в отпуск.

По време на заседанието Гешев нееднократно повтори, че депутатите нямат право да изискват от него информация по конкретни дела. Затова той декларира, че ще сезира КС по темата.