Каримански за ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС: Краставите магарета се надушват

Каримански за ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС: Краставите магарета се надушват

Структурно в бюджета средствата, откъдето се взимат, за да се увеличат съответните възнаграждения, а именно от капиталовите разходи, не е изобщо правилно, защото те трябва да бъдат инвестирани в икономиката.“

Това каза в студиото на Евронюз България бившият депутат от ИТН и финансист Любомир Каримански.

Важно е качеството на приходите – дали са еднократни или постоянни във времето, така че увеличаването на приходите в бюджета да изпреварва значително нарастването на разходите за възнаграждения.

Ако няма подготвени проекти за реализиране, няма да има напредък и икономиката да работи, предупреди Каримански. По думите му има притеснения дали приходната част ще бъде изпълнена.

„Асен Василев направи бюджет, който стъпи на стара макрорамка на служебното правителство, която само за 3-4 месеца се измени. Тоест, ние не очакваме ръст на икономиката от 1.8% – всички международни институции казват, че ръстът ще бъде около 1.5%, а за първото тримесечие вносът и износът са сравнително свити“, отбеляза финансистът.

„Когато през първите 5 месеца на годината капиталовата програма е изпълнена на 21-22% няма как да очакваме, че до края на годината ще бъде изпълнена на 100%“, смята Каримански.

Според него обезличаването на бюджетната комисия е факт.

Как членовете на тази комисия имат самочувствие в единия момент да гласуват по един начин, а в зала по друг, само под диктата на четирима, петима човека. Нека в зала да останат само петте лидера и само те да гласуват бюджета.

Българският парламент не е институция, в която се дискутират политически доктрини, а представлява лобистки групи, смята Каримански.

„Имаме транспортно лоби, на фармацевтите, енергетиката, петролната индустрия“, добави той.

„Докато аз бях на трибуната за първата част на един от докладите в 47-ото Народно събрание, депутати се опитаха да сменят определени числа в него“, каза финансистът.

„Краставите магарета се надушват“, коментира Каримански взаимодействието между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС.

По думите на финансиста в бюджета се залагат приходи от еднократни мерки и даде за пример стопроцентовото облагане на дивидентите на държавните предприятия.

Според Каримански трябва да се обърне внимание на проблема със сивата икономика и да се направи реформа, така че възнагражденията да бъдат изсветлени.

„Голяма част от мерките, заложени в този бюджет, няма да се случат заради човешкия фактор. Нямаме никакви инвестиции в човешкия потенциал. Вие знаете ли колко хора трябва да се назначат в НАП, за да могат да се контролират касовите наличности? Аз ще подам днес една декларация, но касовите наличности са динамични. Колко често ще ме проверяват за касовите наличности? Или това може да се ползва като бухалка към определени фирми? Това е притеснително“, коментира още той.

По неговите думи е необходимо държавата да изгради обективен контрол.

„Ние нямаме никаква реформа в публичния сектор, за да можем да разчитаме на такъв контрол“, каза още той.