Вигенин: Тези, който вдигнаха ветото на Македония осъзнават ли, че направиха грешка

Вигенин: Тези, който вдигнаха ветото на Македония осъзнават ли, че направиха грешка

Народният представител от БСП и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин категорично осъди инцидента с българин в Скопие от четвъртък и посочи – партиите,
вдигнали ветото срещу Северна Македония миналото лято, вече съжаляват за действието си.

„Помните нашата позиция, че РСМ не беше готова за тази стъпка, че предстоеше още работа, трябваше да бъдат постигнати конкретни резултати преди да бъде взето това решение, а не да се прибързва с него.
Което виждаме, че беше възприето от македонската страна като поредна готовност от страна на България да прави компромиси, като една етапна победа, постигната не с необходимите стъпки, а с поредната отстъпка от България.
Мисля, че тези, които толкова ентусиазирано гласуваха за падането на ветото и приемането на т.нар. френско предложение, днес осъзнават, че направиха грешка“, отговори на въпрос на News.bg Вигенин.

Случаят от снощи е естествен резултат от цялостната атмосфера на двустранните отношения между София и Скопие, които са такива не по вина на българската страна, посочи народният представител.

„Най-силният политически сигнал е да се преодолеят спънките и българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ, така както е поет ангажимент от македонската страна.
И се надяваме това да бъде представяно не като някакъв кой знае какъв компромис от македонската страна, а като стъпка в подобряването на двустранните отношения“, каза още Вигенин.