Италия изпрати Силвио Берлускони с почести

Италия изпрати Силвио Берлускони с почести

Италия каза последно „сбогом“ на своя бивш четирикратен премиер Силвио Берлускони. Погребението с държавни почести в присъствието на президента на страната Серджо Матарела, на правителството, в което партията на Берлускони „Форца Италия“ е коалиционен партньор, както и много други височайши гости , се състоя в катедралата на Милано. В Италия е ден на национален траур.

Ковчегът с тленните останки от вилата на Силвио Берлускони, пред който в тесен кръг се състоя поклонение, напусна Аркоре на път за погребението в катедралата на Милано под аплодисментите на стотици граждани, положили венци, цветя и знамена край неговия дом. 

В Милано погребението премина при високи мерки за сигурност, като на Катедралния площад бяха допуснати само 10 000 души от предварително обявените двойно повече.

На погребалния ритуал в катедралата, ръководен от архиепископа на Милано –  монсеньор Марио Делпини, присъстваха 2000 души. Събитието бе излъчено директно от над 10 държавни и частни телевизионни  и радиоканали.

Присъстващите на Катедралния площад посрещнаха и изпратиха с възгласи и аплодисменти ковчега с тленните останни на Силвио Берлускони.

Денят на национален траур бе отбелязан с едноминутно мълчание в различните държавни институции и с наполовина свалени нациопнално знаме и това на Европейския съюз на институционалните сгради. Обявяването на национален траур от правителството начело спремиера Джорджа Мелони, предизвика недоволството на опозицията, най-вече защото траурът за парламента е до следващата седмица.

Припомни се, че никой друг бивш премиер не е бил погребван с такива почести и възпоменания. Смятат го за прекалено не само от опозицията, но и граждани, културни среди и политически наблюдатели.

Силвио Берлускони ще бъде кремиран. Урната му ще бъде положена в семейния мавзолей, създаден от него край вилата му в Аркоре.