ГЕРБ и ДПС ни предлагаха да се разберем

ГЕРБ и ДПС ни предлагаха да се разберем

Слави нямаше да се сети за Македония, ако бяхме дали парите за пътища, които искаше

„Има нещо, което е много по ценно от това да си политически стабилен и да откраднеш пари. Това е да изведеш един народ напред. Те не го осъзнават това и постоянно опитват да се договарят. Имахме брокери и от ГЕРБ и от ДПС да се разберем. Но да се разберем означава да сменим главния прокурор, да реформираме КПКОНПИ“, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за „Дарик радио“.

Кабинетът можеше да е като камък, ако бяхме дали парите за пътища и Слави Трифонов нямаше да се сеща за Северна Македония, добави министър-председателят. Втори пример как би се стигнало до стабилност е да се откажем от КПКОНПИ, каза още Петков.

Президентът реагира на грешни информации и не се вглежда в това какво хората искат. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки.

Това заяви премиерът Кирил Петков по адрес на президента Румен Радев и неговите критики към правителството. Той обаче нямал проблем в комуникацията с държавния глава.

Президентът звучеше объркан, защото според мен някакви хора ходят и му казват грешна информация, добави премиерът.

Президентът да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентството, сега са на площада да защитават правителството, препоръча Петков. Според него държавният глава е трябвало да подкрепи сваления председател на НС Никола Минчев.

Когато едно предложение в преговори се посрещне на нож и от двете страни значи е близо до истината. И от двете страни на границата има хора, които не искат Балканите да са част от европейското семейство, коментира Кирил Петков по повод реакциите срещу френското предложение за Северна Македония.

Слави Трифонов хиляда пъти не ме чу, че проблемът ще се реши от Народното събрание. Ако проблемът се разреши ВМРО ще спре да съществува, „Възраждане“ доста ще намали подкрепата си. В Северна Македония също цели групи ще загубят смисъла от съществуването си, добави премиерът.

Тези, които бяха антиваксъри, говореха за норвежките влакове сега са срещу Северна Македония. Това са популисти, които искат да отвлекат вниманието от милиардите. Фокусът върху Северна Македония няма да промени живота на българите нито от нашата, нито от другата страна на границата, заяви Петков. Той разказа, че дядо му Васил е бил екстремен националист.

Всички европейски лидери разбират позицията на България. Всички разбират две неща – че Европа може да е гарант за важните за нас права на българите в РСМ и да компенсира липсата на доверие в двете държави една към друга, разясни още министър-председателят. Френското предложение дава този мост, че преговорите няма да започнат преди промяна на конституцията и ще се гарантират правата, убеден е Петков.

След началото на преговорите има много стъпки, на които България може да спре присъединяването, добави министър-председателят.

„Докато Народното събрание не заеме ясна позиция по темата Северна Македония, аз като министър-председател няма да направя нищо“, гарантира Кирил Петков.

Две главни причини има за оттеглянето на Слави Трифонов от коалицията – не разрешихме да се похарчат огромни средства непрозрачно за строителство на пътища, а втората е за БНБ, твърди Петков.

Петков разказа, че Гроздан Караджов е искал 40% от оценките на офертите за строеж на пътища да не е свързан с цена. Това означава строителите да пишат теории как ще запълват дупките и комисия на тъмно да пише някакви оценки, каза премиерът. Това според него оставяло решението в ръцете на някакви хора в АПИ на затворени врати да дадат 500 милиона лева на една или друга фирма. Това е предпоставка за корупция. Искам така да наредим системата, че хора да не могат да решават, заяви Петков. Според премиера 80% от оценката на пътните търгове да е трябва от цената, а само 20% да е възможността за оценки. Според Петков като обяснил това Караджов си тръгнал разсърден, а после Трифонов му обяснил, че вицепремиерът е един брокер, твърди премиерът. Накрая лидерът на ИТН се съгласил на условията на Петков, но му казал, че сега дава и е ред да взема, защото в едни отношения имало вземане-даване.

В БНБ не бяхме готови да сложим един човек, който е подписвал документи, в които има риск от нарушения и измама и едни пари са се дали на един човек, каза още Петков защо Любомир Каримански не е бил харесан за шеф на централната банка от „Продължаваме промяната“.

„Капитан Андреево“ е втората по натовареност граница в света и оттам минава целият трафик от Азия за Европа, оттам влизат всички стоки в ЕС, оттам пробиват всички трафиканти. И през всичките тези години там има едни частни субекти, които държат контрола върху границата и никой не смее да ги мръдне. Прякори като Ами, Таки, Пашата винаги е имало говорене за тяхната свързаност с тази точка. И никой не е смеел, или е бил съучастник, държавата да си върнне контрола на границата, заяви още Кирил Петков.

Февруари премиерът отишъл да инспектира граничния пункт и установил, че фитосанитарния контрол е в ръцете на частна компания с договор, подписан в първите дни на неговото правителство от заместник в БАБХ въпреки забрана от министър Иван Иванов. В лабораторията за изследване на месо Петков видял само едно ножче, било за пробовземане. А хладилникът в лабораторията имал скапани грейпфурти вместо месо и проби, разказа премиерът. „Тогава осъзнах, че там държавата няма контрол и частната лаборатория управлява процеса непрозрачно“, каза Петков. Той поздрави Христо Даскалов, че е отказал подкуп и депутатите, които устояват на заплахите за живота им. „Когато попитах какво се случва, униформен ми каза тихичко: Нали знаете, всичко това се държи от Ами“, заяви Петков.

„Не ме интересува какви са тези прякори и колко са силни. Ние сме дошли да чистим такива неща“, категоричен бе премиерът. Тук става въпрос за междуконтинентален трафик и атаките след тази случка срещу правителството се засилиха, твърди министър-председателят.

В коалицията бяхме 4 страни – ние от ПП вземахме решения, Корнелия можеше да взема решения, Атанас Атанасов и Христо Иванов можеха да вземат решения. А от ИТН един път беше Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, които казваха: Ще си запишем и ще ви кажем. После пращаха есемес, че не може. По това познаваш задкулисието. Задкулисие означава хора, които не са се явявали на избори да вземат решения вместо публичните фигури, каза още премиерът.

Петков вярвал, че и депутати извън ИТН ще подкрепят правителството на вота на недоверие следващата седмица. Надявам се, че като не можеш да спиш няколко нощи и дойде време да натиснеш бутона за бъдещето на твоите деца, ще вземат правилно решение, каза премиерът. Според него шансовете за оцеляване на правителството се увеличават след като и Кирил Симеонов напусна ИТН. От всички партии можем да получим подкрепа. От ДПС малко се съмнявам, но защо не някой от ГЕРБ. Ние не искаме тези хора да се отцепват, а да вземат правилното решение, каза Петков. Той разказа, че проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ обяснил на Никола Минчев, че много го харесва като председател, но не можел да не се съгласува с партията си. Петков заподозря, че това се дължи на компромати, но се надявал, че не за всички хора има достатъчно силни компромати. Страхът е най-лошият съветник, цитира Петков баба си.