ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН се разбраха, кога свалят ПП

ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН се разбраха, кога свалят ПП

ГЕРБ-СДС настояват разискванията по вота на недоверие да се проведат на извънредно заседание на НС в неделя, а гласуването да бъде в понеделник. Това съобщи председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Преди минути тя предложи и в зала извънредното заседание да се проведе в неделя от 10 часа. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин пък заяви, че такива искания не могат да се правят чрез процедури и уточни, че решението за извънредно заседание може да се вземе най-рано утре.

В поредица от процедури депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС опитаха да принудят Вигенин да предложи проекторешението на Атанасова за извънредно заседание да бъде гласувано още сега.

Мустафа Карадайъ дори каза: „Не е нужно всеки ден да гласуваме оставки на зам.-председатели на Народното събрание.“

Депутатите от ПП, ДБ и БСП го освиркаха, а Вигенин отговори, че няма да възрази и него да отстранят. Той обаче подчерта, че правилникът трябва да се следва, а не непрестанно да се потъпква от новосформираното мнозинство.

Народните представители от ПП, ДБ и БСП станаха на крака със скандирания „Мафия“, насочени към ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

В крайна сметка Вигенин повтори, че гласуването на проекторешението е недопустимо днес.

Отстраниха Минчев, за да свалят кабинета „Петков“

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, след като проекторешението за вот на недоверие бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. Това означава, че най-късно вотът на недоверие може да влезе в зала в четвъртък.

Решението за насрочване на заседанието за разисквания, които са ден преди вота, се взима от председателя на НС – в момента, след отстраняването на Никола Минчев по-рано днес, тези функции изпълнява зам.-председателят Мирослав Иванов.

От ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ обаче настояха максимално бързо да се избере нов председател. За целта минути след освобождаването на Минчев от ГЕРБ поискаха извънреден председателски съвет, по време на който да се разберат кога да гласуват изборът на нов председател. Причината за това бързане е ясна – вотът на недоверие да мине максимално бързо, за да не се окаже, че още депутати от ИТН ще се отцепят.

По време на първия председателски съвет не се стигна до решение и затова се насрочи втори. Той отново завърши без особен резултат – лидерите на парламентарните групи се споразумяха само за процедурните правила, които бяха внесени от Десислава Атанасова.

Тъй като на председателски съвет не бе определено кога да е изборът на нов председател, то това решение може да се вземе и в пленарна зала. Ако такова бъде направено утре, то още тогава може да се проведе и изборът, а Мирослав Иванов да бъде сменен с председател на НС от ГЕРБ, ДПС, ИТН или „Възраждане“ – т.е. човек, който ще иска да прокара вота на недоверие максимално бързо. За такъв човек се спряга Ива Митева.

Ето как отстраняването на Никола Минчев се оказа ключът за бърз вот на недоверие. Това означава, че времето, с което разполагаше премиерът Кирил Петков, за да намери 7 депутати, които да осигурят парламентарното мнозинство и да спасят кабинета, намаля на 3 дни.