Естония узакони еднополовите бракове

Естония узакони еднополовите бракове

Парламентът на Естония одобри закон за легализиране на еднополовите бракове, което я прави първата централноевропейска страна, направила това, пише Ройтерс. Еднополовите бракове са законни в голяма част от Западна Европа, но не и в централноевропейските страни, които някога са били под комунистическо управление, но сега са членове на НАТО и до голяма степен на ЕС.

„Сякаш държавата най-накрая ме приема. Сега съм човек с права“, каза Анели Лепамаа, 46-годишна, лесбийка. Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от коалицията от либерални и социалдемократически партии.

„Моето послание (към Централна Европа) е, че битката е трудна, но бракът и любовта са нещо, което трябва да насърчавате“, каза министър-председателят Кая Калас пред Ройтерс след гласуването.

„Ние се развихме много през тези 30 години, откакто се освободихме от (съветската) окупация. Ние сме равни сред страни с еднаква стойност“, добави тя.

Законът ще влезе в сила от 2024 г.

През 2014 г. Естония въведе граждански съюз за гей-двойките, но той не даде право на осиновяване и автоматично разпознаване на родителски права, както при брак.

От съветската окупация на Естония през 1944 г. хомосексуалните отношения в страната са престъпление – и биват декриминализирани едва през 1992 г., една година след независимостта на страната от СССР.

Само преди година Словения, също бивша социалистическа република, също легализира еднополовите бракове.