Докладът на ЕК: България няма достатъчно ефективни присъди за корупция по високите етажи

Докладът на ЕК: България няма достатъчно ефективни присъди за корупция по високите етажи

Докладът на Европейската комисия показва положителната оценка за свършеното от кабинета за последните седем месеца, но и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение продължаване на борбата с корупцията.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков по повод годишния Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

„В продължение на твърде много години хората в България трябваше да гледат как корупцията задушава икономическото развитие на страната.

Всеки ден изпитваме на собствен гръб как корупцията застрашава живота със зле изградена инфраструктура и неглижирани проверки за безопасност; когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват отделни личности, а не обществото; корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да определят собствената си съдба“, смята министър-председателят.

В доклада се подчертава изрично, че реформите в Плана за възстановяване и устойчивост – в т.ч. повишаването на отчетността и отговорността на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказа на прокуратурата да образува наказателно производство са насочени за преодоляване на дългогодишните опасения, посочени в предишните издания на Доклада за върховенството на правото и по Механизма за сътрудничество и оценка.

В документа е записано, че липсата на възможност за ефективно разследване на обвинител номер едно е дългосрочен проблем.

Той е констатиран не само от ЕК, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа.

Правомощията на главния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет засилват влиянието му и в двете институции.

Будят тревога и структурата и работата на Висшия съдебен съвет. В доклада се изтъква и продължаващата вредна практика за командироване за продължително време на прокурори и съдии, вместо да се организират конкурси за редовни назначения.

ЕК продължава да очаква резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта и преодоляване на политическото влияние над медиите.

Комисията подчертава, че все още няма достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи.