Зеленски пристигна в България

Зеленски пристигна в България

Президентът на Украйна Зеленски кацна в София с правителствения самолет в 12:04 часа след едночасов полет.

Той е излетял от молдовската столица Кишинев в 11:06 часа, съобщи bTV.

Българският самолет е излетял рано тази сутрин от София в 7:01 часа и е кацнал в молдовската столица в 7:59 часа. 

Мерките за сигурност на летището са изключително засилени. Полицията отцепи периметърът, за да може кортежът да се придвижи. 

В Министерския съвет Зеленски ще разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Той ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Междувременно украинският президент съобщи в профила си в Twitter, че му предстои среща и с българския президент Румен Радев.

Сред темите на срещите са евроатлантическата интеграция на Украйна, НАТО, гаранции за сигурността и формула за мир.