Вотът на недоверие е внесен

Вотът на недоверие е внесен

ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Мотивът на опозицията е провал на кабинета в публичните финанси и икономическата политика.

„Внесохме вота на недоверие към политиката на Кирил Петков, внесохме промени в Изборния кодекс за гласуване с бюлетини. Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани да гласуват и с хартиена бюлетина на предсрочните избори“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атансова пред журналисти в парламента.

Тя съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ е предложила в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде разгледан „онзи законопроект на БСП, който някак странно вече два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от „Продължаваме промяната“.

„За нас е абсолютно необяснимо как коалицията, част от която внася такъв законопроект, другата част да не допуска за разглеждане и обсъждане темата в детайли. Именно заради това ние считаме, че освен нашия законопроект за промяна в Изборния кодекс, който е изключително належащ, да бъде разгледан в правна комисия, следва парламентарната зала през тази седмица да разгледа Изборния кодекс, внесен от ПГ на БСП с вносители Георги Свиленски и Филип Попов. Още повече, че доколкото знам БСП на своя Национален конгрес взе решение за подобна промяна“, каза в заключение Атанасова.

От партията съобщиха, че са събрали нужните подписи за внасяне на вота и започват преговори, на които ще поканят всички парламентарни сили. Първата покана ще бъде за най-малката група.

От ГЕРБ заявиха още, че предсрочни избори не е най-доброто в тази ситуация, но това ще е по-малко лошото решение. „Ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Предсрочните избори са по-малко лошото решение“, заяви Томислав Дончев.

От опозицията също подчертаха, че става дума за коалиция, в която отношенията видимо се регулират със заплахи, изнудване, натиск, а подкрепата явно се осигурява чрез пазарлъци. „Най-важният аргумент – на тази мъка трябва да се сложи край. Това е мъка за всички, за партньори, депутати“, добави Дончев.

ГЕРБ се аргументираха още, че имаме галопираща инфлация в България, като тази през 1997 г., а тази инфлация днес не се дължи на войната. „Ако при нас инфлацията е 15%, в Европа тя е 8%. В държави далеч по-засегнати от България, инфлацията е два пъти по-ниска“, категоричен е Добрев. Това правителство трябва да си подаде оставката, това правителство ще бъде запомнено като некадърно и лобистко“, подчерта още той.

 

Снимка: БУЛФОТО