Военното разузнаване: Мирчев от ДБ прави лъжливи внушения

Военното разузнаване: Мирчев от ДБ прави лъжливи внушения

Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“. Това се казва в съобщение на Служба „Военно разузнаване“.

„Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси“, заявяват от службата.

От „Военно разузнаване“ посочват, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът им е високо ценен.

„Военното разузнаване ще продължи дейността си на стратегическо ниво съгласно Закона за военното разузнаване и ще защити авторитета и достойнството на своите служители, като сезира компетентните органи за изясняване на ситуацията“, подчертават от службата.

ТВМЕДИА припомня, че причина за изявлението на ВР са две изказвания в рамките на два дни на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев. Народният представител коментира пред национални медии, че разузнаването ни е „пробито“.

„Руското разузнаване, без значение дали е руското – разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби“, коментира Мирчев.

По думите му ДАНС е най-малко проблемна. Най-проблемни били Държавна агенция „Разузнаване“ и Военното разузнаване.  Мирчев обяви, че ако ДБ са в управлението, ще настояват за категорична реформа в тези служби.

Според него няма точен момент да изгониш руски дипломати.

„Сигнали има години назад. Дали е рано или късно за изгонването, какви доказателства има и кой ще ни ги покаже – важното е, че правителството и Кирил Петков направи нещо, което е трябвало да направят други правителства“, каза той.

Мирчев смята, че е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България.

„Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно“, каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.