Вижте скандалното видео, което ядоса Северна Македония

Вижте скандалното видео, което ядоса Северна Македония

Шега на албанския премиер Еди Рама предизвика лавина от гневни реакции в Република Северна Македония.

Случката е от петък вечер в Гърция, когато балкански лидери се срещнаха с канцлера на Германия в рамките на годишната среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Като домакин, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи министър-председателите на РС Македония и Албания на Олаф Шолц. Камерите обаче запечатват как Еди Рама, известен с духовитите си изказвания, решава също да се включи в презентацията.

И докато Димитър Ковачевски и Шолц се ръкуват, Рама заявява с широка усмивка на германския канцлер, че Ковачевски е министър-председател „на бъдеща Западна България“.

Първоначалната реакция на всички, включително на македонския премиер, бе смях. В Скопие обаче изобщо не се забавляват от случката.

Опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ определи случилото се „като голям скандал“ и настоя за оставка на правителството. В същото време от кабинета на Еди Рама заявиха, че думите му са били „сарказъм към България и ирония към Европейския съюз“.

Малко по-рано през седмицата албанският премиер отново прикова вниманието. В рамките на обръщението си на срещата на върха на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид той определи България като „мъж с проблеми“ и отбеляза, че ако „невестата ЕС“ е готова за сватба с „младоженеца Балкани“, страните от полуострова са готови да чакат, но ако не е готова, те ще се справят с това.

КОМЕНТАР НА АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ:

Еди Рама, министър-председател на Албания, преподава на канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц урок по политическа география на Балканите, наричайки т.нар. Република Северна #Македония🇲🇰 с истинското име — Западна България. Ковачвески се хили нервно, Шолц и Мицотакис хихикат гузно и се чудят къде да гледат. Защото уж шегата всъщност е самата истина. Кой казваше, че албанските реотани загрявали бавно? По-бързо загряха от европейските, във всеки случай.