Велислава Кръстева се върна в ДПС

Велислава Кръстева се върна в ДПС

Бившият пиар на Народния театър „Иван Вазов“ Велислава Кръстева се е завърнала на старото си работно място и отново ще ръководи връзките с обществеността на ДПС, показва проверка на „Дневник“ в регистъра на нещатните сътрудници в Народното събрание. Тя е назначена като сътрудник на парламентарната група и към момента на проверката е единственият такъв, въпреки че по правилник всяка група има право на 10 сътрудници.

Именно кариерата на Кръстева като пиар на движението и на почетния му председател Ахмед Доган предизвика скандал в Народния театър, довел до напускането ѝ и до уволнението на режисьора Александър Морфов. След като напусна културния институт, Кръстева заяви, че няма намерение да се отказва от кариера в публичната комуникация и въпреки случилото се ще продължи да се занимава с връзки с обществеността.

Трусовете в Народния театър започнаха през октомври миналата година, след като на изборите на 2 октомври Велислава Кръстева, която в продължение на дълги години отговаря за връзките с обществеността на ДПС, придружи почетния председател на ДПС Ахмед Доган до избирателната секция. Това стана повод Александър Морфов да надраска вратата на кабинета й в театъра с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“. След това Морфов надраска и вратата на директора, като подчерта, че мотивите му са морални, а пък Кръстева нарече режисьора „насилник“. Заради скандала театъра напуснаха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев. Последваха размяна на още остри реплики и административни проверки в театъра, назначени от бившия служебен министър на културата проф. Велислав Минеков.

Въпреки общественото недоволство срещу Кръстева директорът на театъра Васил Василев отказа да я уволни с аргумента, че „в Народния театър не са назначавани политкомисари, а специалисти, като посочи, че е назначил Кръстева заради „целеустремеността ѝ и находчивостта в подхода при представянето на идеите“. В нейна защита се включи и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че Велислава Кръстева не нарушава никакви закони и не намира причина за реакцията срещу нея.

На 26 февруари стана известно, че директорът на театъра е подал към Министерството на културата нова управленска структура, в която липсват длъжностите пиар и главен режисьор, които се заемаха от Велислава Кръстева и Александър Морфов. Малко след това се разбра, че Александър Морфов и Велислава Кръстева вече няма да бъдат част от Народния театър, като Морфов е бил уволнен, а Кръстева е решила да напусне сама.