Северна Македония даде на Украйна танкове, които получи от Москва

Северна Македония даде на Украйна танкове, които получи от Москва

Министерството на отбраната и въоръжените сили на Република Северна Македония потвърдиха, че страната е дарила на Украйна трето поколение танкове, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Без да уточни броя на дарените на Украйна танкове, министерството на отбраната на Република Северна Македония заяви пред МИА, че танковете са неконкурентни и несъвместими със стандартите на НАТО и ще трябва да бъдат използвани допълнителни ресурси в предстоящия период за тяхното разрушаване.

Северна Македония вече дари военна техника за Украйна няколко пъти в съответствие с техните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО, заяви министерството на отбраната в Скопие. Република Северна Македония като надеждна членка на НАТО, в съгласие със съюзниците и партньорите, зачитайки териториалната цялост, суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна, като същевременно строго осъжда агресията на Русия срещу Украйна, взе решение за изпращане на министерството на отбраната на Украйна на определено количество материални средства, посочиха от ведомството.

Сръбската телевизия РТС съобщи, че конвой от македонски танкове Т-72 е потеглил в четвъртък към Украйна. Става въпрос за танкове трето поколение от батальон, който скоро ще бъде разформирован. РТС отбелязва, че в арсенала на македонската армия има 31 танка от този тип. Те били дадени на властите в Скопие през 2000 г. от Русия по време на бунта на албанците.