Сергей Шойгу: Луганска област вече е наша

Сергей Шойгу: Луганска област вече е наша

Руската армия контролира изцяло така наречената Луганска народна република. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин.

В официално съобщение на военното ведомство в Москва се уточнява, че в резултат на боевете през последното денонощие е установен пълен контрол над град Лисичанск и близките населени места, най-големите от които са Белогоровка, Новодружеск, Малорязанцево и Белая гора.

Общата площ на “освободената” по думите на Сергей Шойгу за денонощие територия е 182 квадратни километра. Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че така наречената специална военна операция  върви по план и че постигането на поставените задачи не трябва да се обвързва с конкретни срокове. Ще припомня, че официално обявената цел на операцията е освобождаването на Донецката и Луганската народна република в границите на Донецка и Луганска област в Украйна.

Същевременно Киев продължава да отхвърля твърденията, че град Лисичанск вече е изцяло под руски контрол. Говорителят на украинското министерство на отбраната Юрий Сак заяви пред Би Би Си, че Лисичанск не е под пълния контрол на руските сили. Сак обясни украинската тактика с думите: “За украинците човешкият живот е приоритет, затова понякога се оттегляме от определени райони, за да можем после пак да ги превземем”.

От украинското военно министерство заявиха, че дори и Русия да установи контрол върху цялата Луганска област “играта не е свършила за Донбас”, съобщава БНР.