Русия обвини САЩ, че спонсорира Украйна

Русия обвини САЩ, че спонсорира Украйна

Русия обвини Съединените щати в пряка намеса във войната в Украйна, съобщи Би Би Си-Русия. 

Повод за това е интервю на заместник-ръководителя на украинското военно разузнаване Вадим Скрибицки за „Дейли Телеграф“, в което той спомена американския HIMARS и информация, която се използва за насочване на тази система за залпов огън по руски цели в Украйна.

Основната част от интервюто е посветена на това как украинците успяват да неутрализират заплахата от изтичане на информация за доставките на модерни западни оръжия и да идентифицират агенти.

На въпрос как доставените от САЩ ракетни системи HIMARS успяват да се насочат толкова точно, Скрибицки отговаря: 

„По-специално в този случай използваме информация в реално време“.

Той обаче веднага прави уговорката, че официалните лица не предоставят директна информация: „Не мога да ви кажа дали използваме директно британски и американски сателити, но имаме много добри сателитни изображения“. 

Говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че руските военни вече смятат Вашингтон за страна в конфликта в Украйна.

„Руското министерство на отбраната е регистрирало и взема предвид за в бъдеще официалното признание на заместник-началника на главното разузнавателно управление на украинското военно разузнаване генерал Скибицки, че Вашингтон пряко е съгласувал всяка цел за Киев преди ударите от HIMARS“, казва той, цитиран от „Интерфакс“.

Говорителят допълва, че всичко това „неопровержимо доказва, че Вашингтон, противно на изявленията на Белия дом и Пентагона, е пряко замесен в конфликта в Украйна“. 

В изявлението си той обвинява администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че е пряко отговорна за „атаките срещу жилищни райони и гражданска инфраструктура на селища в Донбас“.

Още в края на март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като „легитимни цели“ за поразяване.