Ройтерс: Русия спира газта по „Северен поток 1“

Ройтерс: Русия спира газта по „Северен поток 1“

Руският газов концерн “Газпром” е заявил на свои клиенти в Европа, че не може да гарантира газовите доставки по тръбопровода “Северен поток 1” заради “извънредни” обстоятелства. Това се посочва в писмо на компанията, до което Ройтерс е получил достъп.

В писмото с дата 14 юли от руския газов монополист се заявява, че компанията обявява форсмажор за доставки в сила от 14 юни.

Тази клауза, известна като “извънредно обстоятелство”, е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс. В момента газовите потоци по съоръжението са нулеви, тъй като по него започнаха дейности по планова поддръжка на 11 юли, които би трябвало да приключат тази седмица.

Uniper – най-големият вносител на руски газ, е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо, както и че отхвърля това твърдение като неоправдано.
RWE – най-големият германски производител и друг голям вносител на руски газ, също съобщи, че е получил уведомление за форсмажор.

Европа се опасява, че Москва може да остави газопровода спрян като ответна мярка на санкциите наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна. Това би задълбочило енергийната криза, която създава риск от рецесия в региона.

Снимка: Wikipedia