Разследване за пране на пари в „Дойче банк“ Франкфурт

Разследване за пране на пари в „Дойче банк“ Франкфурт

Банката оказва пълно съдействие

В петък прокурори, федерална полиция и други длъжностни лица претърсиха централата на „Дойче банк“ (Deutsche Bank) във Франкфурт, като най-големият германски кредитор заяви, че това е в резултат на подозрения за пране на пари, за които банката сама е докладвала на властите, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. Офисите на Deutsche Bank бяха претърсени от служители на прокуратурата във Франкфурт, Федералната служба за криминална полиция и финансовия надзорен орган Bafin, съобщи в петък и говорител на правораздаването във Франкфурт. В изявление „Дойче банк“ посочи, че претърсването включва подозрителни транзакции, които самата тя е предала на властите, и че банката оказва пълно съдействие.
След новината акциите на Deutsche Bank поевтиняха с повече от 3% в ранния следобед на борсата във Франкфурт, преди техният спад да се ограничи до около 2,5%.
Според агенция Ройтерс, прокурорите казаха, че имат заповед за обиск, но отказаха да дадат повече подробности. Те само посочиха, че в претърсването участват и представители на германския финансов регулатор BaFin.
BaFin и федералната полиция отказаха коментар, посочва Ройтерс.
През ноември 2018 г. централата на „Дойче банк“ беше претърсена от 170 полицаи, прокурори и данъчни инспектори заради предполагаемо пране на пари при акция, която предизвика спад на акциите на водещия немски кредитор.
Тогава разследващите се фокусираха върху подозрителни транзакции, извършени в отдела на банката за управление на благосъстоянието между 2013 и 2018 г. По-късно наказателното разследване по случая беше прекратено, но Deutsche Bank плати 15 милиона евро за пропуски в контрола върху изпирането на пари.
През октомври 2020 г. прокурорите във Франкфурт пък глобиха банката с 13,5 милиона евро за закъснялото докладване на подозрителни транзакции, които „Дойче банка“ е обработвала за естонският клон на Danske Bank.
Под ръководството на главния изпълнителен директор Кристиан Севинг „Дойче банк“ се опитва да възстанови репутацията си след поредица от неудобни и струващи скъпо регулаторни пропуски.