Украинците завзеха Приморско станаха повече от местното население

Украинците завзеха Приморско станаха повече от местното население

Малката южна община Приморско вече може да се нарече украинска, тъй като местните й жители от български произход вече са по-малобройни от регистрираните с временен статут славянски братя, пише Flagman.bg

Всъщност става дума предимно за майки с малки деца, повечето от които с две и три деца. От началото на март досега има и над 10 новородени, за които това вече е родина.

По статистически данни за 2021 г. населението в общината е малко над 7 000 души, но реално тук постоянно живеят не повече от 4 600 човека. Украинците са над 6 500. Настанени са не само в градчето, но и в близките наоколо села. Повечето са бедни и се нуждаят от материална подкрепа – детски храни и облекла за децата.
До общинския кризисен център трудно достигат дарения, поради отдалечеността от Областния център, установи репортер на Флагман, който посети кметството и разговаря с главния експерт по хуманитарни дейности Калиопа Трендафилова.

За да тръгнат на ясла и детски градини малките трябва да бъдат задължително имунизирани за всички болести, влизащи във ваксинационния календар на здравното ни министерство, а това е норматив, който не се спазва в Украйна.

Отделно в селата детските градини отдавна са затворени и са необходими стотици хиляди левове за ремонтите им. Със здравеопазването и социалното подпомагане ситуацията вече става критична. Защото настанените тук емигранти са предимно бедни и се нуждаят от непрекъсната подкрепа, за да оцеляват.

От началото на май броят на хората ще расте като цяло и с отварянето на хотелите и квартирите за започването на сезона. Украинките искат да работят, но няма къде да оставят децата си.

Администрацията на Общината обслужва със същия брой служители и възнаграждения над два пъти повече население, което вече води до изнемогване.