Радев към кабинета: Първият ви приоритет е да не допуснете страната да влиза в конфликт /Видео/

Задачите и приоритетите пред новото служебно правителство ще представи президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Вчера той издаде указ за разпускането на 47-ото народно събрание, с който насрочи изборите за 2 октомври и назначи служебния кабинет.

Това е четвърто служебно правителство, което Радев назначава. Премиер ще е досегашният съветник на президента по демографските и социалните политики и бивш социален министър Гълъб Донев.

На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните 3 служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент – вихреща се инфлация и обедняване, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се нормативна мрежа, забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.

На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, обърна се Радев към министрите. И напомни за войната в Украйна. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш основен ангажимент е да не позволите въвличането на България.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Тя ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи. Сигурност на доставките и цена на енергоносителите – това трябва да са двата приоритета, от които да се води правителството, заложени от Радев.

Другата последица е производствената криза. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт пред земеделските производители и овладяване на ръста на цените.

Обществото очаква да чуе цялата истина за автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и големите корупционни проекти.

Убеден съм, че тежките проблеми, с които ще се сблъсквате от първия ден в управлението, ще отнемат цялото ви време, но трябва да разработите и други важни задачи, каза президентът и напомни за законите за плана за възстановяване.