Путин: Никой няма да спечели от ядрена война

Путин: Никой няма да спечели от ядрена война

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва.

Путин направи този коментар в писмо до участниците в конференция, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), повече от пет месеца след началото на войната му в Украйна, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

“Ние изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана, и се обявяваме за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност”, заяви той.

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

В речта си по това време Путин посочи остро ядрения арсенал на Русия и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса.

“Който се опита да ни попречи… трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен.

И ще ви доведе до такива последствия, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си”, каза той.

Дни по-късно той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в състояние на повишена готовност.

Войната в Украйна повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза през 1962 г.

“Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега отново е възможна”, заяви през март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Политици както в Русия, така и в Съединените щати публично говорят за риска от Трета световна война. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, “никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност”.

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води “марионетна война” срещу нея, като въоръжава Украйна и налага санкции на Москва.