Шефът на ЦРУ: Путин не е болен от рак

Шефът на ЦРУ: Путин не е болен от рак

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви на провеждащия се в американския курорт Аспен форум по сигурността, че няма разузнавателни данни за нестабилно или лошо здравословно състояние на руския президент Владимир Путин.

От началото на войната има множество непотвърдени медийни спекулации, че близо 70-годишният Путин страда от тежка болест, вероятно онкологична.

Бърнс, който е бил посланик на САЩ в Москва, подчерта в изказването си пред форума, че наблюдава повече от 20 години Путин. Според Бърнс руският президент е убеден в мисията си да възстанови Русия като велика сила:

„Той смята, че ключът към това е връщане на сферата на влияние сред съседите на Русия, а не може да постигне това без да контролира Украйна“.

„Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав. Възгледите му се втвърдиха, що се отнася до моя опит през годините, но той има свой собствен начин да гледа на реалността. И както видяхме в ранните етапи на тази война, тя се основаваше на някои дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено относно Украйна и волята за съпротива в Украйна, за чието създаване той помогна чрез агресия през годините поне от 2014 насам“, каза още той.